top of page
Search
  • Louie Söderberg

Caroline Muzito-Bagenda är ny head coach för Visby Ladies

Updated: Jun 20, 2023
Jakten på en ny head coach är över och det är med glädje Visby Ladies och Visby BBK kan presentera ett oerhört spännande coachnamn.


Visby Ladies nya head coach med start säsongen 23-24 heter Caroline Muzito-Bagenda. Den från början Umeåfödda Muzito-Bagenda har gjort en säsong som spelare i SBL för Fryshuset, med en match gjord i ICA Maxi Arena säsongen 15-16 som bortaspelare. Caroline beskriver det själv som att hon insåg att såväl chanserna till framgång och det största intresset inte låg i en framtida spelarkarriär, utan som coach. Och med facit i hand är det svårt att påstå att hon hade fel.


Redan som 25-åring plockades Muzito-Bagenda in i staben för seniorlandslaget, där hon under två år var med landslaget under ett EM-kval, ett EM och ett OS-kval. Utöver seniorlandslaget har hon även två somrar med U20-landslaget 2019 och 2022 och en med U15-landslaget 2018.


På klubbnivå har hon fem säsonger som assisterande coach i SBL herr med Umeå BSKT i bagaget där hon även under delar av Umeå BSKT-tiden varit head coach för klubbens seriespelande B-lag. Nu står det klart att Caroline Muzito-Bagenda och Visby BBK är överens om ett treårs-avtal med start säsongen 23-24 och det är med stor glädje vi hälsar Caroline varmt välkommen till klubben och till ön.


Sportchef Anders Pettersson, vad säger du om att det nya coachnamnet? – Jag är väldigt glad över att Caroline tackade ja till att vilja leda Ladies under de kommande åren. Vi har varit ute efter en svensk coach för laget och det här valet känns helt rätt. ”Carro” kommer på ett utomordentligt sätt kunna leda laget samt även sy ihop eliten med våra lovande ungdomar. Vi är i en fas där vi ser tre år framåt, hur vi skall sy ihop den röda tråden samt hur vi tillsammans skall nå dit och där blir ”Carro” en mycket viktig pusselbit.


Ordförande Johan Granath, hur känner du om denna rekrytering? – Det känns fantastiskt. ”Carro” passade perfekt i den profilen vi sökte inför klubbens 40-årsjubileum den kommande säsongen och det är otroligt kul att vi kunde få ett så pass spännande och meriterat namn hit. Det har känts rätt sedan den första kontakten och att få in ”Carro” kommer ge klubben både energi och förutsättningar för att nå våra mål och utveckla klubben på kort och på lång sikt med elitlaget och ungdomssidan.

Caroline Muzito-Bagenda, hur känns det att ha skrivit på för Ladies? – Det känns jätteroligt och väldigt spännande! Ser fram emot att komma igång och är superladdad inför säsongen.


Hur skulle du beskriva din coachstil?

– Basket är en lagsport med betoning på laget. Det betyder att alla som är med ska känna att de kan bidra, det kan vara med poäng, assist, tufft försvar eller bra energi och ledarskap. Ingen kan göra allt, men alla kan bidra med något. Jag tror att jag skulle beskrivas som en demokratisk ledare som har förmågan att ena en grupp att gå i samma riktning.


Har du redan nu några mål eller särskilda ambitioner med vad du vill åstadkomma i Visby?

Ja, det har jag. Jag vill vara med och utveckla basketen på Gotland, från barn och ungdom upp till Elit. Även att vi med Ladies har en bra säsong, där vi är med och kan tävla sportsligt mot alla lag är givetvis också ett mål.

372 views0 comments

Comments


bottom of page