top of page
Search
  • Louie Söderberg

Xavi Hernández är Visby Ladies nya head coach


Rekryteringen av en ny head coach inleddes redan i de första omgångarna av SBL 20-21, och trots att det är en av de längsta rekryteringsprocesserna i klubbens historia har det varit bland de lättaste.


Under den gångna säsongen var den spanska coachen Xavi Hernández på besök på ön flera gånger för att bekanta sig med klubben, ön och för att kunna visa upp sina arbetsmetoder och färdigheter, och en rekryteringsprocess av en ny tränare till klubben som kommer från utanför den egna organisationen har aldrig varit så gedigen som denna. I februari kom 31-åriga Hernández, som bland annat varit head coach för Eos i SBL säsongen 18-19, ner för att stanna säsongen ut för att under den resterande delen av säsongen få ett större ansvar och visa upp ännu mer av sina arbetsmetoder. Den avslutande månaden var den resultatmässigt starkaste för Ladies på hela säsongen när man avslutade med tre raka segrar, alla mot slutspelslag, och i säsongens avslutande match vann Ladies mot seriesegraren Alvik med 87-67, Stockholmslagets blott andra förlust för säsongen.


Nu är Visby Basketbollklubb och Xavi Hernández överens om att inleda ett samarbete från och med säsongen 2021-22. Spanjorens roll i klubben kommer vara att dels vara head coach för Visby Ladies men även jobba i klubben utanför elitlaget Ladies ramar för att utveckla ungdoms-sektionen och vara bidragande i att både elit- och ungdoms-sektionen kan ta nästa steg.


Rekryteringen av Xavi Hernández innebär att head coachen under den gångna säsongen, Anders ”Leo” Pettersson, återgår till sin roll som Sportchef för Visby Ladies. Hernández kommer i coachstaben assisteras av klubblegendaren Marie Söderberg. Avtalet sträcker sig över säsongen 21-22 med ambitionen om att förlänga.


Xavi Hernández, hur känns det att vara Visby Ladies nya head coach?

– Det känns fantastiskt. Jag har en stor längtan inför att sätta igång med arbetet inför säsongen. Vi har faktiskt till och med början med post season-träning med de spelare som är kvar på ön. Jag känner ett stort ansvar över att elitbasketen måste vara en av öns stadigt flygande fanor och det kommer vara vårt mål, att få basketflaggan att. Både på planen och utanför når basketen många och jag är stolt över att få representera klubbens värderingar som sträcker sig utanför baskethallen där klubben har en framarbetad värdegrund och har pratat om orättvisor i samhället. Jag vill också rikta ett stort tack till "Leo" och alla andra som var inblandade genom åren för vad de gjort som inneburit att ön har kunnat ha ett elitlag i hösta serien i så lång tid, särskilt i utmanande tider som dessa. Klubben vill nu investera i att ta nästa steg och börja på något nytt, och det är ett privilegium att de valt mig att leda projektet i en miljö som andas basket.


Du har även fått erbjudanden från andra klubbar, vad fick dig att välja Visby?

– Den gångna säsongen var tuff på många sätt, Covid slog mot många och fortsätter att göra det men i de här förhållandena hade jag och klubben möjligheten att lära känna varandra och jag har under tiden insett att personerna i klubben är fantastiska, anläggningarna är i topp i landet, ön är en fantastisk miljö och det absolut bästa är att potentialen är enorm. Alla dessa faktorer i kombination med ambitionen, entusiasmen och spelarnas engagemang som verkligen visat att de vill växa och utvecklas gjorde beslutet lätt. Vi tar oss nu an utmaningen att förändra och förbättra klubbens kultur och bli ett vinnande lag.


Hur skulle du beskriva din basketfilosofi?

– Det här är alltid en lurig fråga. Jag gillar att låta spelet föra sin egen talan istället för att mina ord ska definiera det. De supportrar som såg vår avslutning på säsongen har kanske en idé om min filosofi. Jag kräver alltid maximalt från mina spelare och mitt jobb är att få ut det bästa från varje spelare och utmana och uppmuntra dem att bli bättre för varje träning vi har, för det är en nyckel i hur bra vi kommer vara som lag. Varje detalj är viktig. Jag växte upp i Juventut Badalona så jag har alltid gillat att komma till anfall efter ett aggressivt försvarsspel, göra mycket poäng från fast break, sprida golvet och njuta av underhållande basket. Det sättet gör att supportrarna alltid kommer ha en anledning till att kommer till ICA Maxi Arena och stötta laget. Idén är att ha vår egen identitet som laget känner sig starka i, och så låter jag supportrarna istället få svara på frågan om hur vår basket ser ut.


Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, vad tror du Xavi Hernández kommer tillföra till klubben?

– Han är en ung tränare som är full av energi och passion för spelet. Den spanska basketskolan är känd för sin lekfullhet i samförstånd med effektivitet vilket är spännande faktorer som jag hoppas Xavi kan tillföra i vår verksamhet. Xavi kommer att inte bara träna Ladies utan även vara en del av ungdomsverksamheten och målet är att vi skall höja kompetensen på den ungdomsverksamhet som vi har idag ytterligare ett snäpp.


Klubbens ordförande sedan 2020, Johan Granath, vad säger du om den här rekryteringen?

– Det är jättekul att som ganska ny ordförande kunna göra detta. Jag, styrelsen och övriga som jobbar med basketen på Gotland vill hitta en kontinuitet och långsiktighet i vår klubb. Genom att anställa Xavi tar vi första steget mot nästa säsong och kan redan nu påbörja vårt lagbygge. Vi tar in Xavi redan i april och han kan nu även hjälpa till i den övriga verksamheten även utanför elitverksamheten. Det betyder mycket för klubben att få in en ny tränare som kan utveckla både basketen, klubben och våra spelare. Allt för att vi vill ge Gotland ytterligare ett topplag att heja fram. Jag är väldigt nöjd och glad idag!

4 views

Comments


bottom of page