top of page
Search
  • Louie Söderberg

Landslagsmeriterat utlandsproffs till Ladies – "Visby är rätt ställe för mig"Den fjärde spelaren att presenteras inför 22-23 är ett spännande namn som kommer till Sverige och SBL med fem års utlandsspel bakom sig, när hon nu skall debutera på liganivå.


25-åriga Julia Nygård har landslagsspel på U15, U16, U18 och U20-nivå på sitt CV med totalt 17 gjorda U-landskamper. Hennes basketfostran kommer från Fryshuset som är den enda klubben hon representerat i Sverige och mellan 2013 och 2017 gjorde den 178 cm långa guarden fyra Basketettan-säsonger innan hon begav sig över till andra sidan Atlanten för collegespel. Första steget blev Cowley i Kansas, ett junior college, där hon spelade mellan 2017 och 2019 innan hon tog klivet till NAIA-colleget Bethany dryga två timmars bilfärd norrut från Cowley.


Idrottslagen på Bethany går under namnet Bethany Swedes och har som symbol en blågul skäggig viking som bär hjälm med horn. Under sin första säsong på Bethany blev Nygård vald till All Defensive team, alltså en av de fem bästa spelarna defensivt i sin conference och hon tog sig även in på skolans topp 10-lista genom tiderna när det kommer till individuellt 3p-skytte.


Säsongen 20-21 var hennes sista på college och den gångna säsongen, 21-22, spenderade Nygård i Italien i A.D. Victoria Basket San Bonifacio. Victoria är hemmahörande i Serie C i det italienska seriesystemet och Nygård var poängbäst i laget med 14,6 poäng per match och snittade utöver det 4,4 returer och 3,2 steals per match. Några SBL-matcher har inte Nygård på CV:t ännu, utan det blir 22-23 ligadebuten kommer när hon nu skrivit på för Ladies.


Julia Nygård, hur känns det att ha skrivit på för Visby Ladies?

– Det känns jätteroligt. Har varit i kontakt med Coach Xavi ett långt tag, och det känns som att Visby är rätt ställe för mig att spela för. Jag fått ett bra intryck av klubben, har pratat med Xavi och spelare och har bara hört massor av positiva saker. Xavi har varit väldigt tydlig om hans och lagets mål och vad för förväntningar han har för nästa säsong som jag tycker liknar samma mål som jag även har.


Vad hoppas du kunna bidra med till laget?

– Jag har lärt mig och utvecklats mycket medans under mina år i USA och Italien i både offense och defense som jag vill bidra till laget under säsongen.


Head coach Xavi Hernández, vad tänker du om den här värvningen?

– Julia är en spelare med många saker att bidra med till laget. Även om det kommer vara henens debutår i SBL så har hon erfarenhet från college och europeisk basket. Även om hennes största styrkor är hur hon påverkar spelet på båda planhalvorna, hennes skytte och hennes defense så kommer det bli roligt att se hur långt hennes atletisk kommer ta henne.Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, hur känner du om få in Julia Nygård?

– Kommer att bli spännande att se Julia åter i Sverige efter fem säsonger utomlands. Förra säsongen gjorde Julia det mycket bra i Italien och vi ser fram emot att se hennes utveckling i Ladies kommande säsong.

9 views0 comments

Comments


bottom of page