top of page
Search
  • Louie Söderberg

Barçelonas lagkapten till Ladies – "En komplett pointguard"


Sju spelare är redan presenterade, varav fem svenska och två utländska. Nu är en tredje utländska värvad, och varken hennes tidigare ansvar eller hennes tidigare klubbadress går att blunda för.


Likt hur Real Madrid slogs samman med Club Deportivo TACÓN i fotbollen 2019 eller hur Valencia Basket slogs ihop med Ros Casares 2014 så gick år 2009 FC Barçelona in i Club Basquet Santfeliuenc, förkortat CBS, för att etablera en basketsektion på damsidan i storklubben FC Barçelona som vid sammanslagningen hade vunnit 15 spanska ligatitlar på herrsidan. 23-åriga Regina Aguilar har gått från ungdomsleden i FC Barçelona CBS till seniorlaget, som huserar i spanska andraligan LF2, som hon varit en del av sedan 2017 och där hon idag är lagkapten. Barcelona är ett topplag i LF2 och 20-21 gick laget obesegrade med 27 raka segrar ända fram säsongens sista match när man missade uppflyttning i den avgörande kvalmatchen mot Leganes, som i höst spelar i högstaligan. Nu står det klart att lagkaptenen lämnar Spanien och en av världens absolut mest kända klubbmärken för Visby Ladies och spel i SBL 21-22, och i samma veva blir hon också klubbens första spanska seniorspelare någonsin.Den 171 cm långa guarden har i hackordningen inte varit given i startfemman, och även om lagkaptensansvaret vittnar om att hon stor betydelse för laget så gör hon nu flytten till Visby Ladies för att kunna få ett större ansvar spelmässigt än det hon haft i Spanien. På 26 spelade matcher 20-21 så har Aguilar snittat 3,2 poäng samt 1,1 assist på 17 minuters speltid per match, siffror som hon tveklöst kommer sikta på att bräcka i SBL 21-22. Regina Aguilar, hur känns det att ha skrivit på för Visby Ladies? – Jag är väldigt laddad inför den här möjligheten. När Xavi berättade om projektet för mig kände att det hade varit ett stort nöje att spela med Ladies den här säsongen med hur resten av laget ser ut och staben kring laget. Jag tror att mina egenskaper kommer hjälpa laget att nå våra gemensamma mål.

Vad hoppas du kunna bidra med till laget? – Jag hoppas kunna bidra till laget med stabilitet och effektivitet i offense och tuffhet i defense, och att mina insatser laget att bli ännu starkare så vi kan ha en riktigt bra säsong.

Head coach Xavi Hernández, hur känner du om att få in Aguilar? – Jag tycker att Regina är en komplett pointguard! Hon är väldigt spelsmart med bra court vision och hennes snabba spelstil kommer passa väldigt bra in i SBL. När hon spelar har hon möjligheten att vara ett hot poängmässigt när laget behöver det, kan hon assistera gör hon det och när det behövs ledarskap på planen så ser hon till att stå för det. Hon ger laget det laget behöver helt enkelt. Hennes basket-IQ gör att hon kan kontrollera tempot i en match och hennes främsta styrka är att hon göra sina lagkamrater bättre när hon spelar. 23 år gammal är hon lagkapten i Barcelona och jag tycker det säger mycket om henne som person. Hon är en ledare på och utanför banan och jag tror att vi kan ha en kul säsong med henne vid rodret inne på banan.

Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, hur tänker du om att få in Aguilar i laget? – Spännande med den första spanska spelaren i klubbens historia! Med Regina Aguilar får laget en ledare på banan i den viktigaste positionen i laget, som pointguard. Att vara PG innebär att se till att det finns en trygghet för de andra spelarna under match, att ta rätt beslut i rätt tid. Det har varit Reginas styrka i Barcelona.

Ordförande Johan Granath, hur går dina tankar om Aguilar? – Att kunna få välkomna en spelare som trots sin ålder varit lagkapten i idrottsvärldens kanske mest ikoniska matchställ är oerhört kul, och ett tecken på att vi så här långt har lyckats omvandla medvind till förbättrade sportsliga förutsättningar. Jag ser fram emot att se henne i Ladies färger i höst!


3 views0 comments

Comments


bottom of page